Monestir de Montserrat

Visites al Monestir de Montserrat, des d'on es pot demanar informació de totes les activitats que es poden dur a terme al Monestir.

· Informació del lloc

El monestir de Santa María de Montserrat és un monestir benedictí. Es troba situat a España, a la muntanya de Montserrat, pertinent a la comarca catalana del Bages, província de Barcelona. Aquest lloc, és un símbol per Catalunya, i s’ha convertit en un punt de pelegrinatge per a creients, y també és una visita obligada per als turistes.

La llegenda, situa la trobada de la imatge de la Verge de Montserrat l’any 880, quan la van trobar uns nens pastors, al veure una llum dins la muntanya. Al conèixer la noticia, el bisbe va intentar traslladar la imatge fins a Manresa, però no es va poder fer perquè la estàtua pesava massa, i això va ser interpretat com el desig de la Verge de  romandre al lloc on l’havien trobat, i es va manar la construcció de l’ermita de Santa María, origen de l’actual monestir.

La imatge que actualment s’hi venera, representa la Mare de Déu amb l’infant Jesús assegut a la falda. A la mà dreta sosté una esfera que simbolitza l’univers, l’infant té la mà dreta aixecada en senyal de benedicció, mentre que a l’esquerra hi té una pinya. Excepte l’infant Jesús i la cara i les mans de Maria, la imatge es daurada. La mare de Déu, en canvi, és de color negre, fet que li ha donat el sobrenom popular de “La Moreneta”, patrona de Catalunya.

· Horaris:

La Basílica, es troba oberta des de les 7.30 fins les 20h.

El Cambril de la Mare de Déu, s’obre de 8.00 a 10.30 i de 12.00 a 18.30h. Del 15 de juliol al 30 de setembre també s’obre de 19.30 a 20.00h.

La botiga on trobar els records de la visita. Està oberta de dilluns a divendres de 9.00 a 17.45h. I els caps de setmana i dies festius, de 9.00 a 18.45h.  

· ¿Com arribar-hi?

Arribar a Montserrat es fàcil, tant si s’opta pel transport públic, amb vehicle particular o fins i tot, a peu. Al estar situat al cor de Catalunya, és accessible des de qualsevol punt del país en poc temps, ja que es troba ben comunicat per les principals carreteres, i des de Barcelona i Manresa hi ha trens cada hora, que tenen enllaç amb l’aeri i el tren cremallera.

- A peu, es pot arribar des de:

1. Monistrol:

Camí de les Canals i de L’Aigua. (GR-5-96)

Drecera de Els Tres Quarts. (GR-96)

PR-C 19, homologat pel Comitè Català de Senders de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya.

2. Collbató:

Drecera dels Graus, El camí de les Voltes i San Miquel.

Coves del Salnitre.

- Per carretera:

Es fàcil accedir des de Lleida, Tarragona, Girona y Barcelona.

Barcelona, des de les sortides de Avinguda Diagonal, Avinguda Meridiana y Túnels de Vallvidrera.

La capacitat de vehicles es limitada, y suposa el següent cost per dia:

  • - En cotxe: 6,00 €.
  • - En moto: 3,00 €.
  • - En autocar: 50 €.

També es pot accedir amb autocar. Els autocars Julià, www.autocaresjulia.es,  surten des de el carrer Viriat de Barcelona a las 9.15h, que es troba al costat de l’estació de Sants, i torna al mateix punt inicial a les 17.00h d’octubre a maig, i a les 18.00h del juny al setembre. La tarifa és de 5.10€ el dia.

- Amb l’aeri:

És el mitjà de transport més ràpid per arribar a Montserrat, i permet als passatgers admirar les magnífiques vistes.

Les cabines surten cada 15 minuts. Es pot arribar en cotxe fins al pàrquing, on aparcar es gratuït.

- Amb el tren cremallera de Montserrat:

És un mitjà de transport públic, que uneix la estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya en Monistrol de Montserrat, amb el monestir.

El trajecte, té una duració de 15 minuts i la seva freqüència habitual és de 20 minuts. Es pot accedir en cotxe i autocar fins al pàrquing, on aparcar es gratuït.  

Existeixen enllaços de les estacions del telefèric i el tren cremallera, amb els  Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), des de l’estació de Barcelona, plaça España (Línia R5 Barcelona-Manresa).